Dikkat Kitapları
Çocuğun öğrenme becerisi ve dikkatini geliştirmek amacıyla hazırlanan kitaplardır. Bunlar çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine göre seçilmelidir.
Labirent Oyunları
Amaç labirentin giriş yolunu takip ederek en az hatayla çıkışı bulmaktır. Bu oyunun aşamalı olarak kolaydan zora doğru seviyeleri oynatılmalıdır.
Fark Bulma
Bu konuda önceden hazırlanmış çalışmalardan yararlanılabilir. Fark bulma egzersizleri, ayrıntıları çabuk fark etmeyi, dikkati dar alanlarda iyi kullanabilmeyi sağlar. Birbirine benzeyen ama aralarında küçük farklılıklar bulunan iki resim arasındaki farkları çocuğun bulması istenir.
Kamuflaj Resimler
Büyük bir resim içerisine gizlenmiş birçok resimden oluşur. Gizlenen resimler çocuğa buldurulur.
Harita Oyunları
Haritadan ülke, şehir, ilçe, kasaba, köy bulma ile alakalı oyunlardır. Oyunun hangi coğrafyada ve hangi özellikle alakalı oynanacağına karar verilir. Belirli bir süre içinde rakipler soruları bildikçe oyuna devam ederler.
Resim Kopya Çalışması
Bakarak bir nesnenin resmini kopya etmektir. Resmin aynısını yapmaya çalışmaktır.
Resmi Hafızada Tutup Çizme Çalışması
Bir resmi, görüntü karesini, nesneyi belli bir süre gözlemledikten sonra detaylı olarak hafızadan çizmeye çalışmaktır.
Resmi Hatırlatma
Çocuğa bir dakika boyunca bir resim gösterilir. Ardından resim kapatılır ve o resimle ilgili sorular sorulur.
Ayrıntı Görme Oyunu
Bu oyunu oynamak için çocukla beraber yüksek bir yere ya da tepeye çıkmak gerekir. Oyun evde oynanacaksa cama ya da balkona çıkmak yeterlidir. Baktığınız yerden çocuğa, ‘Ben bir minare görüyorum. Sen de görüyor musun? Benim gördüğüm yeşil arabayı sen de görüyor musun?’ denir. Çocuktan bu soruların cevabını bulması istenir. Çocuk bulamazsa ipucu verilir. Sonra soru sırası çocuğa geçer. Çocuk da sorar ve oyun böyle devam eder.
Adres Öğrenebilme, Gidilen Yolu Öğrenme Oyunu
Araba ile ailece bir yere giderken, çocuk gidilecek yerin yolunu bilmiyorsa bu oyun oynanabilir. Yola çıkarken; ‘Haydi bakalım seninle bir oyun oynayacağız; bu oyun yol bulma oyunudur. Giderken dikkat et ve yolu hatırlamaya çalış. Bakalım dönüşte yolu sen bulup, tarif edebilecek misin?’ denir. Yolun etrafındaki binaların, nesnelerin giderkenki görünüşü ile dönüşteki görünüşü farklıdır. O yüzden başta bunu çocuğa belirtmek gerekir.
Dr. Dilek Akça Koca
Diğer Yazı ve Makaleler