Bu yazımızda online terapinin ne olduğunu, kimlere yönelik olduğunu, nasıl yapıldığı, online terapinin tercih edilme sebeplerini ve online terapide hangi konuların çalışılabileceğini anlatacağız. Ayrıca Dilek Terapi olarak online çalışırken nasıl bir yol izlediğimizi belirteceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
(Dilek Terapi'de ONLİNE TERAPİ alanında uzman ve doktor kişilerce uygulanır. Hemen RANDEVU almak için tıklayın.)
Çevrimiçi psikolojik danışma ve telepsikoloji olarak da anılabilen online terapi, yüz yüze danışmaya alternatif olan ve terapötik müdahalelerin online olarak yapıldığı psikolojik destek türüdür. İnternetin bulunduğu herhangi bir yerde, gerekli ortam düzenlemesi sağlandıktan sonra online terapi yapılabilir.
Online terapi farklı yaş gruplarına hitap edebilir. Öte yandan küçük yaş çocuklarıyla her zaman online terapi kullanılamayabilir. Özellikle de oyun terapisi, zeka testi uygulaması gibi yüz yüze çalışılması gereken durumlarda online terapi tercih edilmez. Yetişkin olsa bile madde bağımlılığı ve psikotik sorunları olan riskli gruplarla da yüz yüze çalışmak gerekir. Yani bazen yaş, bazen de çalışılacak konu sürecin online mı yoksa yüz yüze mi olması gerektiğini belirler.
Online terapi hem danışman hem de danışan açısından bazı düzenlemeleri gerektirir. Yüz yüze psikolojik danışmada uyulması gereken etik ilkeler (gizlilik, yetkinlik, dürüstlük, duyarlılık, bilimsellik, sorumluluk) online terapi için de geçerlidir. Ortam koşulları tıpkı yüz yüze danışmadaki gibi ayarlanır. Çoğu zaman telefon veya bilgisayar gibi bir ekran vasıtasıyla zoom, google meet gibi görüntülü görüşmeye imkân veren araçlar sayesinde online terapi gerçekleştirilir.
Yüz yüze terapi sürecinin online terapiye göre senkronize olabilme, sözlü-sözsüz iletişimi daha kolay sağlama, kriz durumlarına müdahale edebilme gibi üstünlükleri olsa da online terapinin danışmanlara ve danışanlara sunduğu kolaylıklar yadsınamaz. Aşağıdaki durumlarda online terapi tercih edilebilir:
o Salgın hastalık süreçlerinde
o Mesafe uzak olduğunda (yurt dışı/başka bir şehir/metropolde yaşama)
o Danışanın yoğun sosyal anksiyetesi varsa
o Danışanın engel durumu veya dışarı çıkmasına izin vermeyen bir hastalığı varsa
o Zamandan tasarruf etmek için
o Danışan yeni doğum yapmışsa
o Danışanın yaşadığı yerde yüz yüze terapi seçeneği yoksa veya azsa.
Yüz yüze terapilerde ele alınan ve özellikle de yetişkinlerle çalışılan birçok konu online terapiye uyarlanabilir. Bunlardan bazıları:
o Depresyon
o Kaygı Bozuklukları (Anksiyete, Panik Bozukluk gibi…)
o OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk)
o Kişilik Bozuklukları
o Uyku ve Yeme Bozuklukları
o Kayıp ve Yas
o Fobiler
o Travma Sonrası Stres Bozukluğu
o Kariyer Danışmanlığı
o Çift ve Aile İlişkileri
o Cinsel İşlev Bozuklukları
o Ebeveynlik Becerileri
Dilek Terapi’de online terapi için başvuran danışanlarımızla şu aşamaları tâkip ediyoruz:
1.Başvuru esnasında online terapi için şu kriterleri değerlendiriyoruz:
a) Konu ve danışanın yaşı online terapiye uygun mu?
b) Uygun ise online terapinin yüz yüze terapiye göre, sağladığı avantaj nedir?
2. Online terapiye karar verilmişse danışandan detaylı yaşam öyküsü alıp, gerektiğinde başvuru sebebiyle ilgili olarak online kullanılabilen psikolojik testler uyguluyoruz.
3. Başvuru sebebine ve yapılan incelemeye bağlı olarak uygun terapi yöntemini seçip danışanla birlikte online psikolojik danışma sürecini yapılandırıyoruz.
4. Online onam formu ile danışanı ortam düzenlemesi, etik ilkeler, teknolojik gereksinim, öngörülen seans süresi, sıklık vb. hakkında bilgilendiriyoruz.
5. Yeterli iyi oluş sağlandığında sonlandırma seansını gerçekleştiriyoruz.
6. Gerekli durumlarda sonlandırma seansından bir müddet sonra çalışmanın etkililiğini kontrol etmek adına izleme seansı yapıyoruz.
Online terapi ile ilgili daha fazla okuma yapmak için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz:
Çevrimiçi-Online Psikolojik Danışma: Özellikleri-Kuralları-Sınırları https://pdr.org.tr/2020/03/26/online-psikolojik-danisma/
Çevrimiçi psikolojik müdahaleler ve uygulamalar için telepsikoloji klavuzu. https://www.tpd.com.tr/en/files/folder//telepsikoloji-kilavuzu-x150.pdf
Zeren, Ş. G. ve Bulut, E. (2018). Çevrimiçi psikolojik danışmada etik ve standartlar: Bir Model Önerisi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 8(49), 63-80.
Özetle yüz yüze terapinin mümkün olmadığı veya zor olduğu durumlarda, psikolojik destek almak için beklemeniz gerekmiyor. Online psikolojik danışmanlık da en az yüzyüze danışma kadar etkili olabiliyor. Online terapiye başlamak için bizimle hemen iletişime geçin.