Masal Nedir?
Masal, çoğunlukla halkın oluşturduğu, ağızdan ağıza ve kuşaktan kuşağa aktarılan, sıra dışı olayları ve durumları, sıra dışı varlıklarla ilişkilendirerek anlatan öykülerdir. Masallar, sade ve yalın bir konuşma diliyle, geniş zaman ya da -mişli geçmiş zamanla anlatılabilen, içinde bulunduğu toplumun kültürünü yansıtan veya evrensel olabilen, zamanı veri yeri belirsiz sözlü anlatımlardır.
(Dilek Terapi'de MASAL TERAPİSİ alanında uzman ve doktor kişilerce uygulanır. Hemen RANDEVU almak için tıklayın.)
Masalların terapide kullanılmasının belli başlı sebepleri vardır. Masallar, çocukların ruh dünyasını geliştirir, çocuklara sorun çözme becerisi kazandırır ve olumlu bir kişilik örüntüsü edinmelerini sağlar. Yaşamla ilgili hazırbulunuşluklarını arttırır. Ses bilgisini, görsel hafızayı ve empati duygusunu geliştirir.
Esasen masalların hem çocuklar hem yetişkinler için bir takım terapötik işlevleri vardır. Masallar insanların iç dünyasını yansıtır. Çatışma durumlarını yeniden ortaya koymaya ve olası çözümler sunmaya yarar. Masallar, bireylerin kendilerini özdeşleştirebilecekleri bir alan oluşturur.
Böylece kendi yaşamlarını masalla ilişkilendiren kişiler, kendi çatışma ve arzuları hakkında konuşma fırsatı bulurlar. Masallar duyguların deneyimlenmesini ve ifade edilmesini sağladığı için bireylerin kendisiyle ilgili farkındalığını geliştirir ve kendisine olan saygısını arttırır.
Masal terapisi, masallar vasıtasıyla, insanların kendilerini, duygularını ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine odaklanan profesyonel bir terapi tekniğidir. Masal terapisi, danışanın yaşam öyküsünü ele alarak, danışanın başa çıkma mekanizmalarını tanımak ve bunların ifade edilmesini sağlamak amacıyla yapılan bir tür anlatı terapisidir. Kişiyi uzun süre etkilediği için terapi odasından ve terapistten bağımsız bir iyilik hali oluşturabilir.
Yetişkin terapilerinde de kullanılabilen masal terapisi tekniği, temel olarak 2-12 yaş arası çocuklarda sıklıkla kullanılır. Masal terapisi, kardeş kıskançlığı, ayrılık kaygısı, tuvalet alışkanlığı kazanmayla ilgili zorluklar, akran zorbalığı, iletişim problemleri, travmatik durumlar ve günlük yaşamda zorlanılan diğer konularla ilgili çalışırken kullanılabilir.